Voedingsopstellingen

Artikelen

Ik heb een goed leven vertelt ze, én een buffertje. Daarbij aait ze zachtjes over haar buik. Als ik het moeilijk heb eet ik altijd iets zachts, het liefst romige pralines.

Prachtig verwoord: zachte romige pralines. 
Wat voor associatie roept deze lekkernij bij jou op?
Bestel deze trouwens hier.

In haar verhaal maakt ze zelf een link met vroeger, hoe er thuis veel ruis aanwezig was. Wat daar werd gezegd strookte voor haar niet met wat ze voelde. Het bracht haar letterlijk naar buiten, naar de paarden op het erf. Dat begreep ze. Dat heeft ze in de loop der jaren zorgvuldig ontwikkeld tot een unieke vakkundigheid. Wat ze in een voedingsopstelling wil onderzoeken is waarom ze zachte romige pralines gaat eten als ze het moeilijk heeft, daar wil ze meer inzicht over.

bestel hier de lekkere poire williams

We beginnen de opstelling met een representant voor haar. Haar representant gaat als een klein meisje in een hoek zitten. Daarna iemand voor haar moeder. Het kleine meisje voelt zich erg bekeken. Een representant voor haar vader komt erbij, die zich afwezig opstelt. Het kleine meisje heeft zichtbaar een verbinding met haar vader, daar ligt de focus van haar aandacht.

Om verder te onderzoeken stel ik een representant op voor de ruis die cliënt als kind heeft ervaren. Deze representant wil duidelijk niet tussen vader en het meisje staan. Met een afwijzend gebaar gaat ruis achter het meisje staan. De representant van cliënt voegt zich naar haar. Ze staan verstrengeld in elkaar.
Nog een test: ik zet de ouders even naast elkaar. De representant van cliënt reageert meteen, ze zet wat stappen naar achter waardoor er voor haar letterlijk ruimte ontstaat. De representant van ruis gaat geruisloos bij de ouders staan. Daar hoort het. Er volgt een zucht van verlichting door het veld.
Bij cliënt ontstaat langzaam een gevoel van schuld. Als ik haar vraag er meer woorden aan te geven noemt ze het onverschilligheid, dit doe je niet, zo ga je niet om met je ouders. Het zijn harde woorden uit het hart. Zo moet het. Dat strookt ergens niet met de verlichting van de zojuist gecreëerde ruimte. Er ontstaat letterlijk ruis. Het is voor nu genoeg voor cliënt en we stoppen de opstelling.

Systemische toelichting
De genoemde schuld betreft de angst dat de ruimte die ze creëert niet aanvaard gaat worden in haar familie, dat ze daarmee haar lidmaatschap riskeert. Hoort ze er dan nog bij, mogelijk volgt zelfs uitsluiting. Ze krijgt er letterlijk een slecht geweten van. Dat heeft niets te maken met of iets goed of fout is volgens algemene normen, regels of de geldende moraal. Maar het is wel iets waar je als mens instinctief naar handelt en wat hevig kàn voelen als algemene normen, regels of de geldende moraal. Het is wel een optie, maar het voelt alsof dat niet zo zou zijn.

nog een hele lekkere, koop deze hier

maak deze zelf, vind recept hier

Dit persoonlijk geweten waakt als een innerlijke antenne over je relaties en is systeem gebonden door binding, ordening en uitwisseling. Binding regelt je behoefte om ergens bij te horen, ordening vertelt je de sociale regels en de grenzen van je speelveld en uitwisseling gaat over de belasting van geven en nemen in relaties. Dit kan in allerlei systemen, je vriendengroep of collega’s, maar dit vormt zich in eerste instantie in je familie van herkomst.

Is dit nu de emotie die cliënt probeert te verhapstukken met het eten van zachte romige pralines? Mogelijk, zeker weten kun je het nooit. Het lijkt een kern te raken van zacht versus hard, alsof de uitwisseling tussen hard en zacht vereffening nodig heeft. Zachte romige pralines brengen dan het benodigde evenwicht. Wat ruimte voor jezelf innemen door de schuld te nemen heeft ook invloed op dit evenwicht.

Een opstelling lost niets voor je. Het laat je zien of ervaren wat onzichtbaar voor je was. Omdat ze zelf actief is gaan onderzoeken, via een opstelling, heeft deze cliënt mogen ervaren (zien, horen en voelen) waar het eten van deze lekkernij mee verbonden is. Dat is ook wat ze wilde, ze wilde meer inzicht. Het heeft ook niet iets nodig hè, genieten van zachte romige pralines is ontzettend lekker en volstrekt in orde.