Voedingsopstellingen

Wat is een
voedingsopstelling?

Snel naar je vraag

Wat is een voedingsopstelling?

Het is een werkvorm waarbij jouw vraagstuk in de ruimte letterlijk wordt opgesteld. De begeleider maakt gebruik van de andere deelnemers die als representant worden gevraagd om deel te nemen. Elke opstelling helpt zichtbaar te maken wat er speelt en wat er nodig is, of het nu over families gaat, over organisaties, voeding of over iets anders wat jou bezighoudt. Opstellingen bieden zo een visualisatie van een patroon en de bijbehorende dynamiek. Het is een hele effectieve manier om zicht te krijgen op het krachtenveld waarin je je bevindt. Dus om iets wat onbewust voor je is zichtbaar te maken, zodat je het je bewust kunt worden.

Moet ik een duidelijke vraag hebben voor een opstelling?

Voor een eigen opstelling is het belangrijk dat je een vraag hebt, maar de vraag hoeft niet persé duidelijk of helder te zijn. De vraag, daar waar jij tegenaan loopt in het leven, dient voor jou belangrijk te zijn. Ook wanneer dat ‘alleen maar’ een gevoel is, zoals bijvoorbeeld schaamte, angst, depressie, onzekerheid. Overigens kunnen vragen ook werkgerelateerd (stress, burn-out) en ziektegerelateerd zijn, maar in ieder geval als thema voeding.

Wat heb ik er aan?

Soms is al snel duidelijk waar je in vast zit en wat je te doen hebt. Opstellingen geven helderheid en ruimte. Maken dàt wat onbewust voor je is zichtbaar of voelbaar, zodat je het je bewust kunt worden. Er is de mogelijkheid om een opstelling neer te zetten (door een vraag in te brengen) of als representant aan opstellingen deel te nemen. Een opstelling is altijd waardevol. Of je nu vraaginbrenger bent, representant of de gelegenheid mee wilt maken om kennis te maken met opstellingenwerk. In alle gevallen wordt er iets in je aangeraakt.

Wat kan het me brengen?

  • Het kan je bevrijden van belemmerende patronen, zowel privé als in het werk.
  • Het helpt je om in een gezonde verbinding komen met je ouders, kinderen of andere familieleden.
  • Het kan je inzicht geven in familieconflicten en hoe daar op een goede manier mee om te kunnen gaan.
  • Je (weer of meer) verbonden voelen met andere mensen en met het leven.
  • Het kan je helpen om je draai of het doel in je leven te vinden.
  • Het kan je inzicht en een impuls geven in je werksituatie of eigen bedrijf.
  • Het kan je inzicht geven, en beweging brengen in onverklaarbare gevoelens van angst, verdriet, woede, schuldgevoelens of het gevoel er niet bij te horen.
  • Het kan inzicht geven en beweging brengen in belemmerende patronen ten aanzien van bijvoorbeeld voeding.
  • Het kan je helpen wanneer je last hebt van depressies, een psychische aandoening of suïcidale neigingen hebt, en hier heel graag meer grip op en inzicht in wil krijgen.
  • Als je last hebt van fysieke klachten of een chronische ziekte en nog niets echt geholpen heeft.
  • Het kan verheldering geven aan iedereen die al veel persoonlijk werk heeft verricht maar het gevoel heeft nog niet bij de kern te zijn uitgekomen.

Hoe werkt een opstelling?

Een opstelling is een werkvorm met mensen om zaken te weten te komen over je eigen plek in een familie, een relatie of een organisatie. Een opstelling is een soort tableau vivant: een levende foto van een familie of organisatie. Er worden aanwezige mensen gekozen uit om personen of elementen in die foto te representeren. Een familie opstelling werkt met de techniek van de representatieve waarneming.

Een goede opstelling maakt heel duidelijk welke dynamiek de werkelijkheid heeft. Heel wonderlijk is dat de personen die een rol spelen in een opstelling, zich vaak net zo voelen als de personen in de realiteit. Deelnemen aan een opstelling kan soms heftige emoties met zich meebrengen, maar levert vooral verhelderende inzichten op. Met een opstelling breng je dus letterlijk je omgeving, de mensen in je omgeving en de emoties en drijfveren van die mensen in kaart. Het totale beeld levert inzicht op over je eigen rol en verhouding tot anderen in je omgeving.

Thema opstelling voeding

De georganiseerde opstellingen staan in het teken van voeding. Dat betekent dat vragen ingebracht kunnen worden om inzicht te krijgen in thema’s en patronen die met voeding te maken hebben. Voel je vrij om je eigen vraagstuk in te brengen, voorbeeldvragen en vragen van cliënten die je voorgingen:

  • Ik wil graag afvallen, maar het lukt steeds niet om het vol te houden. Ik vraag me af welke belemmerende overtuigingen me hierbij parten spelen waar ik me niet van bewust ben?
  • In mijn wens om gezond te leven heb ik in het verleden extreem gesport, waardoor ik veel blessures heb gekregen, waar ik lang last van heb gehad. Nu ben ik weer begonnen met sporten, maar blijf continue over mijn fysieke grenzen gaan. Ik vraag me af wat me dit vertelt?
  • Wat helpt en wat belemmert mij om meer, makkelijker contact met mijn hongergevoel te hebben en hier ook naar te handelen?
  • Als ik moe ben heb ik een drang naar zoete dingen, ik eet maar door, daarna heb ik vaak een rotgevoel. Ik wil weten wat ik hier zelf aan kan doen?
  • Het is altijd druk, waardoor het me maar niet lukt om tijd te nemen om even rustig te eten. Ondanks het inschakelen van hulp en advies van een diëtist breng ik geen structuur aan blijf ik maaltijden vervangen door ongezonde snacks of eet ik niet. Ik wil onderzoeken wat me hierin belemmert.
  • Ik eet amper groenten, omdat ik de meeste niet lekker vind. Graag zou ik gevarieerder en duurzamer willen eten, waaronder groenten. Wat houdt me hierin onbewust tegen?
  • Wat zorgt ervoor dat ik zoveel onvrede voel over mijn voedingspatroon?
  • Ik wil weten waarom het me niet lukt om gezonder te leven of vlucht ik steeds ergens vandaan?
  • Ter ondersteuning aan mijn GLI traject zou ik graag meer inzicht willen in mijn motivatie, wat houdt me nu daadwerkelijk tegen om te doen wat ik wil?
  • Mijn hoofd luistert niet naar mijn lijf, ik eet altijd te veel. Ik wil duidelijker hebben waar dit in zit.
  • Als ik ergens ben waar eten staat, bijvoorbeeld taart als iemand jarig is, dan mag ik van mezelf niets nemen en ik wil ruimte hebben om een keus te maken om dat wel te eten. Dat lukt me maar niet.