Voedingsopstellingen

Boekenkast

Het is één ding om je in een meditatieruimte bewust te zijn van je relatie met eten, maar iets heel anders om in een eetzaal te zitten en niet te mogen eten, zelfs niet één hap. Wachten tot de hele groep heeft opgeschept, in stilte. Zo begint Geneen Roth in dit boekje te beschrijven dat je relatie met eten een exacte kopie in het klein is van hoe je je verhoudt tot het leven zelf.

En precies dat vind ik interessant aan het boekje. Waar is eten, of niet eten, een oplossing voor. Het boekje las ik in een tijd dat er nog veel potentie in de verbinding zat tussen dat wat ik dacht en voelde en dat wat ik at. Toen was voor mij volkomen logisch dat het niet uitmaakte wat ik uit. Net als dat dat nu volkomen onlogisch is.

In mijn beleving is het nu net zo iets als een bedrijf wat duurzaam wil zijn maar niet hun eigen afval scheidt. Boter op je hoofd. Dat is wat ik had, maar dat was ik me niet bewust. En ik neem dat mezelf niet kwalijk. Het is fijn en dankbaar dat dat nu anders is.

Het boekje is uit 2011, maar nog actueel. Een leestip voor iedereen die wat meer wil leren over je eigen relatie met eten, niet alleen als je een eetprobleem hebt. Geneen Roth kampte, net als veel vrouwen, jarenlang met gewichtsproblemen. Tot het moment dat ze het roer omgooide: ze liet de strijd varen en hield zichzelf niet langer voor de gek. Ze deed wat velen van ons willen, maar niet durven: ze koos radicaal voor zichzelf. In dit boekje is ze te volgen tijdens haar spirituele reis op zoek naar een levensdoel, de liefde, diep verborgen angsten en geloof. Daarnaast beschrijft ze vele retraites en workshops die ze gaf en biedt praktische tips en handvatten voor de omgang met eten. Bestel hier.