Voedingsopstellingen

Artikelen

Taart

Als ze ergens komt waar onverwachts wat te eten is, bijvoorbeeld taart omdat iemand jarig is, dan mag ze van zichzelf niets eten. Ze heeft al een tijd geen last van meer van haar eetstoornis en ze vindt van zichzelf dat ze best af en toe wel taart zou kunnen eten. Toch lukt het haar niet.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In een voedingsopstelling stellen we een representant voor haar op, een tafel met taart en vervolgens haar moeder. Pas als we oma erbij uitnodigen ontstaat er rust en een verbinding tussen cliënt en haar moeder. 

Ze vertelt dat ze als jong meisje enige tijd bij haar oma heeft gewoond, die haar liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Toen ze weer thuis kwam vond haar moeder dat ze dik geworden was en moest ze op dieet. Sindsdien was een hardnekkig en onbewust verbod op taart eten in haar geslopen, om een gevoel van afwijzing te voorkomen. Wat als ze weer weg moest? 

Nu kan ze zien dat het helemaal okay is om taart te eten, dat het geen invloed heeft op de relatie met haar moeder én dat als klein meisje lange tijd gescheiden zijn van je moeder best heftig is, maar niets te maken heeft met eten. 

Zo kan voor haar ruimte ontstaan om een keus te hebben wel of geen taart te eten. Zoals ze dat graag zelf wil.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bij voedingsopstellingen komen deelnemers met een vraag rondom de rol van voeding in hun leven. Onze relatie met voeding ontstond vaak in ons gezin van oorsprong. En soms nemen we patronen mee van onze voorouders die ons niet langer dienen. Voeding blijkt een ideale afleiding om onaangename of onbewuste gevoelens (zoals pijn, verdriet, angst, boosheid, onwetendheid,…) te verdoven. Als gezond leven niet volstaat om jouw eet- of gewichtsprobleem te verhelpen, of er iets jou lijkt te blokkeren om gezond te leven, is het belangrijk om te begrijpen wat er onbewust speelt.

Namelijk om je te laten voelen en ervaren wat voeding letterlijk of figuurlijk voor je betekent.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In mijn ervaring is het enige wat echt helpt: onder ogen komen, ervaren, voelen wat gezien wil worden. Welk gevoel wordt weggegeten? Als dat bewust wordt kan ruimte ontstaan, pas dan kan er beweging ontstaan. Pas als gezien wordt wat er écht speelt, kan er anders mee worden omgaan, en het hopelijk achter je laten. Zodat ‘eten’ weer gewoon ‘eten’ kan zijn. 

Meer info via voedingsopstellingen.nl.