Voedingsopstellingen

Artikelen

Haar opstelling begon met de mededeling dat het niet lukte om op gewicht te blijven. En ondanks diëten lukte het niet, haar garderobe past voor een groot deel niet meer. Is er iets anders wat meespeelt was haar vraag. 

De opstelling begonnen we met een onderzoeken wat er speelde in de relatie tussen haar, haar moeder en haar vader. En hoewel mateloosheid daar een rol speelde, was dat niet wat haar in de weg zat. Tijdens de opstelling zat cliënt op een stoel, om ontspannen te blijven zitten was het nodig om een meter op te schuiven, verder bij haar vader vandaan. Dat deed ze niet om afstand te nemen, maar juist wat ruimte te maken voor zichzelf. Toen we later haar partner opstelde gebeurde hetzelfde. Pas echt ontspannen werd ze, toen ze wat meer ruimte voor zichzelf innam en haar stoel wat naar achteren zette.
Ze ging er letterlijk rechtop van zitten. Ze vertelde dat haar partner houdt van gezellige momenten met een goed glas wijn en altijd iets lekkers erbij. Ze geniet van haar partner en ook van die momenten, maar groeide uit haar kleren omdat ze nooit nee zei.

Onvoldoende in staat zijn om nee te zeggen tegen wat niet goed voor je is, is niet altijd makkelijk.

Els van Steijn

Els van Steijn beschrijft het heel helder in haar boek De Fontein: in een familiesysteem ben je onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat kan alles zijn tussen een ongezonde binding of een gezonde verbinding. Een ongezonde binding is dat je teveel versmolten bent met elkaar waardoor je grenzeloos bent. Iets van een ander komt direct bij je binnen zonder enige begrenzing van jou naar de ander. Dat is wat je een symbiose noemt. Dan neem je direct over wat niet van jou is, waardoor je niet in staat bent om jezelf te beschermen. Dit patroon herhaalt zich dan in je dagelijkse leven. Loslaten wat niet van jou is en aankijken wat van jou is, blijkt te helpen.

In bovenstaand verhaal betekent dat letterlijk meer ruimte voor jezelf innemen om niet altijd mee te doen zodat je op gewicht kunt blijven. Ruimte maken voor de maat van je kleren. Dit proces lijkt simpel, maar soms is iets heel moeilijk voordat het simpel wordt.