Voedingsopstellingen

Artikelen

De laatste in de rij

Ze is twee keer getrouwd. Trouwen hoefde van haar niet zo nodig, maar de eerste keer was ze zwanger en de tweede keer wilde haar partner graag. Tijdens beide huwelijken komt ze sterk in gewicht aan. Voor haar trouwen, en ook in de periode tussen de twee huwelijken was ze slank. Ze wil onderzoeken waarom ze het zo lastig vind om voor zichzelf te zorgen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In de opstelling zien we dat ze ´iets´ zet tussen zichzelf en de representant die staat voor haar eigen zelfzorg. Nadat ze voorzichtig contact heeft weten te maken met de representant, zet ze zelf haar partner er tussen. Ze kijkt naar hem, begint over hem te praten, haar aandacht gaat continue naar iets anders dan naar de representant waar ze zojuist met veel moeite contact mee heeft weten te maken. Haar aandacht gaat naar werk, maar vooral naar haar partner. Eerst dit, dan dat. Ze lijkt voor zichzelf een duidelijke volgorde te hebben. Zij zelf staat daarin letterlijk niet vooraan, maar laatste in de rij.


Er ontstaat daardoor zichtbaar weer afstand tussen representant en cliënt. De representant maakt zich kleiner en kleiner, zit ineengedoken tegen een muur. Cliënt verliest het voorzichtig opgebouwde vertrouwen en ervaart een gevoel van afwijzing. Daarover zegt ze dat het voelt alsof ze haar partner moet afwijzen om überhaupt zichzelf prioriteit te geven. Ze probeert haar partner niet af te wijzen, maar wijst daarmee voortdurend zichzelf af.

Nu ze letterlijk ervaart hoe dat voelt begint er ruimte te ontstaan om een andere beweging te maken naar de representant op de grond. Want dit weet ze wel zegt ze. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Daar zat onbewust verwarring. Op de volgorde. Eerst dit, dan dat. Zichzelf als laatste in de rij. Het gevoel hebben iemand te moeten afwijzen als je prioriteit wil geven aan voor jezelf zorgen. Nu ze dit heeft doorvoelt is ruimte ontstaan. Om het te herkennen en anders te gaan doen. Dit weet ze en kan ze zegt ze.

Een voedingsopstelling is geen quick fix, maar geeft je inzicht en laat je voelen hoe het echt voor je is. Zodat je zelf andere keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld over hoe je van jezelf als laatste in de rij de eerste kunt maken.